• 14 MAR 16
    • 0

    Gündüz Uykusu

    Aileler çocuklarının gündüz uykusunu ne zaman bırakmaları gerektiğini merak ederler. Özellikle 2 yaşını bitirmiş ve her şeye karşı çıkma dönemindeki çocuklar, öğlen uykusuna direndiklerinde, ebeveynler pes etme eğiliminde olurlar. Oysa yapılan araştırmalar gündüz uykusunun fark yarattığı görüşünde. Yetişkinler için bile uykusuzluk beraberinde fiziksel yorgunluk, duygusal tahammülsüzlük ve düşünme becerisinde zayıflamayı getirebilir. Çocuklar ihtiyaç duydukları uykuyu alamadıklarında yaşadıkları sıkıntılar da benzer nitelikte.

    Berger ve çalışma arkadaşları, 2011 yılında yaptıkları araştırmada öğlen uykusunun çocukların duygusal ve zihinsel durumları üzerindeki etkisini incelemişler. Araştırmaya dahil edilen 30-36 aylık çocukların bir kısmının gündüz uyumalarını, diğer kısmının bu uykuyu atlamalarını sağlamış ve her iki gruptan daha önce yapmadıkları bir puzzle yapmalarını istemişler. Sonuçlar, yeni sorunları çözebilme becerisinin öğlen uykusunu kaçıran çocuklarda daha düşük olduğu yönünde. Bu çocuklar fiziksel yorgunluk sebebiyle, zihinsel potansiyellerini gerçekleştirme ve sorun çözme motivasyonları konusunda uykusunu alan çocuklardan geriye düşüyorlar. Uykusuz kalan çocukların negatif durumlarda daha fazla olumsuz duygu ifade ettiği, hatta duygularını dengeleme konusunda da daha yetersiz olduğu bulgular arasında.

    Sonuçlar gösteriyor ki, en az 3 yaşına kadar çocukların kesintisiz gece uykusuna ek olarak düzenli gündüz uykularına da ihtiyacı var. Yeni uyaranlara karşı motivasyon ve dikkati sabit tutabilmeye ek olarak olumlu duygulanım için de öğlen uykusu gerekli. Çocuklar çok istekli olmasa da, ebeveynlerin gündüz uykuları konusunda destekleyici olmaları gelişimleri için önemli bir katkı sağlıyor.

     

    -Berger RH, Miller AL, Seifer R, Cares SR, & Lebourgeois MK (2011). Acute sleep restriction effects on emotion responses in 30- to 36-month-old children. Journal of sleep research.
    Leave a reply →
API –>